In verband met het coronavirus kunt u ons museum alleen bezoeken met online bestelde tickets
Reserveer hier uw tickets

  • Museum
Levensverhaal Felix C. Bakker op schrift

Herinneringscentrum Kamp Westerbork werd gisteren het boek Het zwijgen verbroken. Memoires van een oorlogsveteraan van Felix C. Bakker gepresenteerd.

Geboren als zoon van een Nederlandse vader en een Indo-Chinese moeder brengt Felix Constantijn Bakker (1925) zijn jeugd door in een kindertehuis in Soekaboemi. De strenge Hollandse opvoeding die hij daar krijgt, staat in schril contrast met het vrije leventje bij zijn moeder in Batavia.

Nauwelijks zestien jaar is hij, wanneer hij als marinier in opleiding zijn vuurdoop beleeft bij de invasie van het Japanse leger in Oost-Java. Hij wordt krijgsgevangen gemaakt en naar Thailand gedeporteerd, waar hij dwangarbeid verricht aan de beruchte Birma-Siam Spoorweg.

Marine
Na de Japanse capitulatie wordt Felix ingedeeld bij het Marinevendel (een onderdeel van de Nederlandse marine), dat op Bali wordt ingezet tegen Indonesische opstandelingen. Eindelijk terug op Java besluit Felix zijn marineloopbaan in Nederland voort te zetten. Via diverse plaatsingen en functies komt hij bij de Marine Inlichtingendienst (Marid) terecht en belandt zo in de Koude Oorlog. Zijn uitzending naar Nieuw-Guinea stelt hem weer voor het dilemma van een ‘kind van twee culturen’: de liefde voor zijn geboorteland én loyaliteit naar zijn vaderland.

Gastspreker
Meer dan vijftig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog vond Felix Bakker dat het tijd was om het zwijgen te verbreken en zijn levensverhaal met anderen te delen. Dat deed hij gedurende de laatste twintig jaar in zelfgeschreven artikelen, in interviews, lezingen en mediaoptredens. Ook gaf hij gastlessen op scholen voor het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WOII-Heden.

In Het zwijgen verbroken zijn al die ‘levensfragmenten’ samengesmeed tot een ‘klein’ persoonlijk verhaal van een veelbewogen leven tegen de achtergrond van grote historische gebeurtenissen. Henk Itzig Heine, schout-bij-nacht b.d. en bestuurslid van het Indisch Herinneringscentrum en van de Stichting Herdenking Slachtoffers Japanse Zeetransporten, schreef het voorwoord.

Vanwege zijn verslechterende gezondheid sloot Felix Bakker met de presentatie van zijn boek zijn periode van gastsprekerschap en andere publieke optredens af.

Het zwijgen verbroken kost 17,50 euro en is te koop bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Hoe bereik je Herinneringscentrum Kamp Westerbork? Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.

Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork