Belangrijk nieuws omtrent het Coronavirus. We willen u graag wijzen op onze recente nieuwsberichten.
Heropening museum | Reserveer hier uw tickets

  • Museum

Laatste lezing Ernst Verduin

donderdag, 17 januari 2019
Laatste lezing Ernst Verduin

Op zondag 27 januari vertelt ooggetuige Ernst Verduin voor de laatste keer zijn oorlogsverhaal in het museum van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Hij overleefde vier kampen: Vught, Westerbork, Auschwitz en Buchenwald.

.

Ernst Verduin (1927) groeit op in een vrijzinnig, niet-religieus Joods gezin. In 1942 worden ze gedwongen te verhuizen van Bussum naar Amsterdam. Een half jaar later wordt het gezin opgepakt en via de Hollandsche Schouwburg in concentratiekamp Vught opgesloten. In september 1943 worden Ernst en zijn zus Wanda via doorgangskamp Westerbork naar vernietigingskamp Auschwitz gedeporteerd. ‘Direct na aankomst heb ik afscheid genomen van mijn zus... hand, kus, weg... Het was een heerlijke warme najaarsdag; we hoorden de leeuweriken zingen.’

Auschwitz

Ernst wordt geselecteerd voor de rij naar de gaskamer, maar hij weet zich op brutale wijze in de rij voor dwangarbeiders te manoeuvreren. In de hel van Auschwitz-Monowitz houdt hij zich staande, soms meer dood dan levend. Vlak voordat Auschwitz bevrijd wordt in januari 1945, wordt Ernst het kamp uitgejaagd. Er volgt een barre dodenmars. Uiteindelijk belandt hij in concentratiekamp Buchenwald waar hij op 11 april 1945 de bevrijding meemaakt.

Terug in Nederland wordt Ernst herenigd met zijn moeder, die de kampen ook heeft overleefd. Het verdriet is echter groot als blijkt dat Wanda in Auschwitz is omgebracht en dat vader op een onbekende plek is vermoord.

Kampervaringen

Sindsdien gaat er geen dag voorbij zonder oorlog. Ernst Verduin heeft zijn kampervaringen jarenlang verteld aan onder meer schoolklassen: ‘Ik wil anderen laten delen in wat ik beleefd heb en probeer een idee te geven van wat ik gevoeld heb.’ Hij deelt zijn verhaal met vele generaties schoolkinderen, maar ook opent hij tentoonstellingen en spreekt hij met de koning en andere hoogwaardigheidsbekleders. Met deze laatste lezing in Kamp Westerbork zet hij hier een punt achter. Directeur Dirk Mulder spreekt voorafgaand hieraan zijn waardering uit voor Ernst Verduin.

Westerbork-Auschwitz

Deze lezing van Ernst Verduin is op 27 januari: de dag van de bevrijding van Auschwitz in 1945 en de internationale Holocaust Memorial Day. Op deze dag wordt ook onze nieuwe expositie Westerbork-Auschwitz geopend.

Na afloop van de lezing, die zondag 27 januari om 14.00 uur begint, beantwoordt Ernst Verduin graag vragen van het publiek. De toegang voor de lezing is bij de entree voor het museum inbegrepen. Na de lezing zal Ernst Verduin zijn boek Over leven signeren.

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Hoe bereik je Herinneringscentrum Kamp Westerbork? Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.

Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork