• Museum

Onderscheiding voor Dirk Mulder

woensdag, 25 september 2019
Onderscheiding voor Dirk Mulder

Op 25 september kreeg Dirk Mulder Het Ehrenzeichen für Verdienste um die Republik Österreich opgespeld voor zijn jaren van buitengewone inzet als directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Met name de expositie ‘Ein kind in Birkenau’ van de Oostenrijkse Roma Karlj Stojka in 1994 droeg mee aan het besluit om Dirk Mulder deze erepenning toe te kennen. Dirk vertelt hierover; ‘Het was in die tijd al ongebruikelijk om Duitsers en Oostenrijkers te betrekken bij een tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog. Dat lag erg gevoelig en dat is begrijpelijk. We moeten dat onderkennen, maar tegelijkertijd was het ook belangrijk om de jongere generatie een hand te reiken en op die manier grenzen te laten wegvallen.’

‘Ik weet niet zo goed hoe ik me erbij moet voelen, ik heb normaal gesproken niet heel veel met lintjes. Maar toen ik hoorde wat de overwegingen waren, voelde het als een schouderklopje. Dat het zoveel jaar later nog steeds gewaardeerd wordt dat we ons ervoor hebben ingezet om tot meer begrip en samenwerking te komen. Daarnaast wil ik er wel graag bij zeggen dat het voor mij niet voelde als een erepenning voor mij alleen, maar vooral ook voor het Herinneringscentrum. Ik heb al die jaren samengewerkt met collega’s.’

Na de expositie zijn er jarenlang jongvolwassenen uit Oostenrijk verbonden geweest aan het Herinneringscentrum als vrijwilligers. Ze mochten dat doen ter vervanging van hun dienstplicht. ‘Dat waren jongeren van begin 20 en ze deden ontzettend goed werk. Die samenwerking heeft jaren bestaan’ aldus Dirk.

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Hoe bereik je Herinneringscentrum Kamp Westerbork? Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.

Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork