• Museum

In Elp vond zondag 7 april de opening van de Culturele Gemeente van Drenthe plaats. De gemeente Midden-Drenthe is dit in 2019-2020 en legt in het programma de nadruk op het thema vrijheid. Herinneringscentrum Kamp Westerbork organiseert en ondersteunt een aantal activiteiten in het kader van de Culturele Gemeente. De theaterproducties Aan de Andere Kant, Blauwe Vlinder en Lady Macbeth hebben alle drie een relatie met de geschiedenis van deze beladen plek en het thema vrijheid / niet vrij zijn.

rozen lowres
Herdenken
In 2020 is het 80 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog in Nederland uitbrak en 75 jaar geleden de bevrijding plaatsvond. Hierbij staat Herinneringscentrum Kamp Westerbork uitgebreid stil. Dit doen we met verschillende herdenkingen, zoals de bevrijding van kamp Westerbork op 12 april, Dodenherdenking op 4 mei en de Reichskristallnacht in oktober. Ook zullen in januari voor de vierde keer alle namen van de Holocaust-slachtoffers voorgelezen worden tijdens De 102.000 Namen Lezen.

Vrijheid
Daarnaast zullen we ook aandacht besteden aan het thema vrijheid. Dit gebeurt onder meer met de theatervoorstellingen Blauwe Vlinder (Geke Hoogstins) en Lady Macbeth kust een zwart schaap (Roodpaleis) en de film Vrij (Hellenthal Studios). Met deze producties willen we invoelbaar maken hoe belangrijk en kwetsbaar vrijheid is. De verhalen sluiten aan bij de visie van het Herinneringscentrum om ook jonge generaties te bereiken met andere vormen van vertellen. Om het verlorene te ervaren, iets voelen dat er niet meer is.

Gedeelde geschiedenis
Ook wordt het theaterproject Aan de Andere Kant van Stichting Gedeelde Verhalen opgevoerd. Dit is een driejarig theaterproject over de Moluks-Nederlandse geschiedenis. In de periode 1951-1971 woonden Molukse KNIL-militairen en hun families in woonoord Schattenberg, het terrein van het voormalige doorgangskamp Westerbork. In Aan de Andere Kant wordt de gedeelde geschiedenis verteld en belicht vanaf beide kanten.

Andere activiteiten
Naast bovengenoemde projecten zullen in het herdenkingsjaar 2020 ook andere activiteiten plaats vinden. Zo fietsen in het kader van het educatieve project Terug naar Westerbork studenten van Bergen-Belsen en Auschwitz naar Westerbork. Ook zal het Requiem van Theresienstadt worden opgevoerd. In 1943 en 1944 werd in het concentratiekamp Theresienstadt door kampgevangenen zestien keer een bijzondere uitvoering gegeven van het Requiem van Verdi. Dirigent Murry Sidlin schreef op basis daarvan een concert-drama Defiant Requiem. Verdi at Terezin. Tot slot zal in 2020 stil worden gestaan bij de val van de enclave Srebrenica. Dit gebeurde 25 jaar geleden: op 11 juli 1995.

Houd voor actuele informatie en meer activiteiten onze website in de gaten.

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Hoe bereik je Herinneringscentrum Kamp Westerbork? Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.

Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork