Belangrijk nieuws omtrent het Coronavirus. We willen u graag wijzen op onze recente nieuwsberichten.
Heropening museum | Reserveer hier uw tickets

  • Museum

De beeldentuin

In de tuin naast het museum van Kamp Westerbork staan verschillende beelden. Een aantal is van een grote afstand al te zien. Alle kunstwerken hebben een bijzondere betekenis. 

Bevroren Tranen 
Bevroren Tranen een beeld van kunstenares en oud-verzetsstrijdster Truus Menger. De namen die op één van de twee glazen tranen staan gegraveerd, zijn van Joodse en Sinti-kinderen die werden gedeporteerd uit kamp Westerbork. Het beeld is geïnspireerd op het lied Bevroren tranen van zanger en tekstdichter Maarten Peters dat is opgedragen aan Truus Menger. Ze heeft op haar beurt een beeld naar dit lied gemaakt. De titel Bevroren Tranen is ontleend aan een gedicht van de Italiaanse dichter Dante Alighieri uit de vroege 14de eeuw over zijn reis door de hel. In dit verhaal is het verdriet zo groot dat het zich niet meer kan uiten; zelfs de tranen zijn bevroren. 

Jerusalem Stone
Deze steen, gehouwen uit de heuvels bij Jerusalem, is een geschenk van de staat Israël. Het gedenkteken is op 3 maart 1993 onthuld door de toenmalige Israëlische president Chaim Herzog, in aanwezigheid van koningin Beatrix. Een dergelijke steen werd ook in Auschwitz en in Bergen-Belsen geplaatst. De Jerusalem Stone is geplaatst ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de naziterreur en kamp Westerbork. De steen is voorzien van de Bijbeltekst '…en mijn smart staat mij bestendig voor ogen' (Psalm 38 vers 18). 

Luisteren naar de Vrijheid
Sinds 14 november 2014 staat het kunstwerk Luisteren naar Vrijheid in de beeldentuin van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De sculptuur van cortenstaal is door Maria Koijck in opdracht van de provincie Drenthe gemaakt ter gelegenheid van Start van de Viering van de Nationale Bevrijding 2014, en stond op de Kop van de Vaart in Assen. De zes meter hoge schelp is een schenking van de provincie Drenthe aan het Herinneringscentrum ‘om bij te dragen aan de bewustwording’, aldus de toenmalige commissaris van de koning, Jacques Tichelaar. ‘Dit kunstwerk symboliseert voor ons de waarde van vrijheid.’

Werkman-poort
De Groninger kunstenaar René de Boer maakte tussen 1995-1998 een monumentale hemelpoort als een eerbetoon aan de op 10 april 1945 door de nazi’s bij Bakkeveen vermoorde Groninger drukker en beeldend kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman. Voor zijn vier meter hoge metaalplastiek werd de beeldhouwer uit Usquert geïnspireerd door een druksel van Werkman zelf. Deze meerkleurendruk maakte hij in april-mei 1942 in opdracht van de half-ondergrondse uitgeverij De Blauwe Schuit bij een sonnet van Martinus Nijhoff met als titel Bij het graf van den Nederlandschen onbekenden soldaat.

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Hoe bereik je Herinneringscentrum Kamp Westerbork? Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.

Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork