• Museum

102.000 Namen Lezen

Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat het vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Wereldwijd wordt op die dag de moord op 6 miljoen Joden herdacht. 102.000 van hen kwamen uit Nederland. Evenals de uit Nederland weggevoerde Sinti en Roma kwamen ze naamloos om in Auschwitz, Sobibor, Theresiënstadt, Bergen-Belsen en al die andere verschrikkelijke oorden. 102.000 maal de moord op een uniek mens, met een naam en een gezicht.

Om al deze slachtoffers te herdenken, organiseert Herinneringscentrum Kamp Westerbork eind januari 2020 voor de vierde keer 102.000 Namen Lezen. Het noemen van hun namen laat zien dat 102.000 geen getal is, maar dat het om 102.000 keer een vader, een moeder, een oma, een broer, een nicht, een vriend gaat.

Het lezen van de namen klinkt gedurende zes dagen en vijf nachten, 116 uren achtereen op de plek waar de treinen naar de vernietigingskampen vertrokken. De namen worden in alfabetische volgorde genoemd, van hen die in Nederland werden geboren, maar ook van de Joodse vluchtelingen uit met name Duitsland. Gelezen wordt steeds de voornaam, de familienaam en de leeftijd van ieder slachtoffer. Dit op basis van gegevens van de database Een Naam en Een Gezicht.

Je kunt het Namen Lezen dag en nacht volgen en we zoeken nog voorlezers. Zou jij ook graag een aantal namen lezen? Dan kun je je vanaf 25 september hiervoor aanmelden bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Eerder aanmelden is niet mogelijk.

Houd onze website in de gaten voor meer informatie.

Monumentaal namenboek
Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft afgelopen jaren opnieuw onderzoek gedaan naar de namen en leeftijden van alle uit Nederland weggevoerde en vermoorde Joden en Sinti en Roma. In januari 2018 verschenen ze in een gedrukt monument: het namenboek De 102.000 Namen. Het boek, dat is uitgegeven door Boom Uitgevers in Amsterdam, telt 2.100 bladzijden. De 102.000 Namen kost € 75,00 (exclusief verzendkosten) en is te bestellen per e-mail. Vrienden van het Herinneringscentrum betalen € 60,00.

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Hoe bereik je Herinneringscentrum Kamp Westerbork? Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.

Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork