Ooggetuigenlezing

lezingooggetuigenOoggetuigenlezing
Ooggetuigenlezing

De laatste zondag van iedere maand is gereserveerd voor een lezing door een ooggetuige: iemand die vertelt over de eigen ervaringen in de Tweede Wereldoorlog.
Zondag 28 juli - 14.00 uur: Esther Barendse-Boas

Meer over deze activiteit

Rondleidingen

Activiteitkampterreinrondleidingwesterbork
Rondleidingen

Het verhaal van kamp Westerbork verteld op de plek zelf. Dat vormt de kern van de rondleiding, die voert langs sporen, reconstructies en monumenten. De start van de rondleiding is bij de slagboom op het kampterrein.

Meer over deze activiteit
Een Stukje Blauw in de Lucht

2 augustus is het Roma Holocaust Memorial Day. Op deze dag in 1944 werden in Auschwitz-Birkenau duizenden Sinti en Roma  vermoord. Op vrijdag 2 augustus wordt in het Herinneringscentrum de film Een Stukje Blauw in de Lucht getoond.
Vrijdag 2 augustus: 14.00 uur

Meer over deze activiteit

102.000 Namen Lezen

102_000 namenActiviteitherdenkinglezennamen lezen
102.000 Namen Lezen

Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat het vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Wereldwijd wordt op die dag de moord op 6 miljoen Joden herdacht. 102.000 van hen kwamen uit Nederland. Evenals de uit Nederland weggevoerde Sinti en Roma kwamen ze naamloos om in Auschwitz, Sobibor, Theresiënstadt, Bergen Belsen en al die andere verschrikkelijke oorden. 102.000 maal de moord op een uniek mens, met een naam en een gezicht.

Meer over deze activiteit

Kamp Westerbork gefilmd

Activiteitdeportatiedocumentaire
Kamp Westerbork gefilmd

Op 19 mei 1944 vertrok geleden een deportatietrein uit Judendurchgangslager Westerbork. Een van de vele transporten maar wel een bijzondere: onder de 691 gevangenen 245 Sinti en Roma. Maar dat niet alleen: juist dit ‘zigeunertransport’ werd op film vastgelegd.

Meer over deze activiteit
  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Hoe bereik je Herinneringscentrum Kamp Westerbork? Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.

Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork