Ooggetuigenlezing

lezingooggetuigenOoggetuigenlezing
Ooggetuigenlezing

De laatste zondag van iedere maand is gereserveerd voor een lezing door een ooggetuige: iemand die vertelt over de eigen ervaringen in de Tweede Wereldoorlog. Vaak is de gastspreker een oud-gevangene van kamp Westerbork. Ook voormalig verzetsstrijders, onderduikers en mensen met een andere achtergrond komen aan het woord. De lezingen zijn vrij toegankelijk voor bezoekers van het museum en beginnen om 14.00 uur.

Programma: 

Donderdag 15 augustus: Annelies Oldeman
De ooggetuigenlezing van donderdag 15 augustus staat in het teken van de bevrijding van Nederlands-Indië. Op 15 augustus 1945 capituleerde de Japanse bezetter. Annelies Oldeman (1934) verhuist in 1936 naar Soerabaja, Nederlands-Indië. Dit wordt in 1942 bezet door de Japanners in. De familie Oldeman wordt geïnterneerd in een gezinskamp in Bandoeng. Daarna volgen andere kampen waar de omstandigheden slecht zijn: slecht voedsel, te weinig water, zware corvee, geen riolering en wrede straffen. Na de bevrijding keert de familie Oldeman terug naar Nederland.

Zondag 25 augustus: Ies Leefsma 
Isac (Ies) Leefsma is geboren op 28 april 1940 en overleefde de oorlog in de onderduik. Zijn vader komt via verschillende werkkampen terecht en wordt op transport gesteld naar Auschwitz. De moeder van Ies duikt onder. Ze wordt verraden en via Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd. Zowel vader als moeder overleven de oorlog niet.

De ooggetuigenlezingen worden verzorgd door het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WOII-Heden. Wilt u ook een gastspreker aanvragen? Kijk dan hier voor meer informatie.

 

 

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Hoe bereik je Herinneringscentrum Kamp Westerbork? Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.

Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork