• Museum

Kamp Westerbork gefilmd

Activiteitdeportatiedocumentaire
Kamp Westerbork gefilmd

Op 19 mei 1944 vertrok een deportatietrein uit Judendurchgangslager Westerbork. Een van de vele transporten maar wel een bijzondere: onder de 691 gevangenen 245 Sinti en Roma. Maar dat niet alleen: juist dit ‘zigeunertransport’ werd op film vastgelegd. Het zijn de enige bewaard gebleven filmopnames die in de oorlog in een naziconcentratiekamp zijn gemaakt.

Deze transportbeelden zijn wereldberoemd geworden, in het bijzonder het moment dat de schuifdeuren zich sluiten en een meisje nog naar buiten kijkt. Met Anne Frank behoort ‘het meisje tussen de wagondeuren’ tot de meest aansprekende symbolen van de Jodenvervolging. Maar in tegenstelling tot Anne is dit meisje heel lang anoniem gebleven. Pas 15 jaar geleden wist journalist Aad Wagenaar haar identiteit te onthullen: Settela Steinbach, een Sintezza. Behalve het transport toont dit onvervangbare document beelden van het dagelijks leven in het doorgangskamp Westerbork. De documentaire 'Kamp Westerbork gefilmd', een compilatie van deze originele filmbeelden, wordt dagelijks doorlopend vertoond in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Hoe bereik je Herinneringscentrum Kamp Westerbork? Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.

Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork