• Museum
Herinneringsbijeenkomst Schattenberg gaat niet door

De laatste jaren besteedt het Herinneringscentrum op 21 maart aandacht aan de geschiedenis van de Molukkers in Nederland. Het centrum doet dat met een herinneringsbijeenkomst. Voor deze datum is gekozen omdat op 21 maart 1951 de boot Kota Inten aankwam in de haven van Rotterdam. Aan boord zaten de eerste eenheden, Molukse voormalige KNIL-soldaten met hun gezinnen. Er zouden meerdere boten volgen. De Molukkers werden ondergebracht in woonoorden verspreid over Nederland. Eén van die locaties was voormalig kamp Westerbork. De naam werd in de jaren ’50 veranderd in ‘Kamp Schattenberg’ en later in ‘Woonoord Schattenberg’. Het woord ‘Schattenberg’ verwees naar een prehistorische grafheuvel in de omgeving.

Programma 21 maart 2020
Drie oud-bewoners van woonoord Schattenberg vertellen deze middag over hun leven in de periode waarin zij woonden op het voormalig kampterrein. Deze middag is ook de presentatie van het boek Barak 85, kamer 10 van schrijfster Dinah Marijanan. Zij vertelt over haar boek en signeert later op de middag voor wie daar prijs op stelt. Theaterproductie AAN DE ANDERE KANT verzorgt een muzikaal en theatraal programma met een kooroptreden, een lied van JongTalentMuziek-leerlingen van het Harens Lyceum en de aankondiging van een nieuwe theatervoorstelling.

AAN DE ANDERE KANT
AAN DE ANDERE KANT (ADAK) is een theatrale ontdekkingstocht naar Moluks-Nederlandse geschiedenis op het terrein van voormalig Kamp Westerbork. In de zomer van 2020, het jaar waarin we 75 jaar vrijheid vieren, brengt deze voorstelling de bezoekers in aanraking met het veelbewogen verleden om samen verder te kunnen. De voorstelling, gemaakt door Molukkers en Nederlanders samen, is onderdeel van het programma Culturele Gemeente Midden-Drenthe. Voor meer informatie zie www.adak-theater.nl.

Aanmelden
U kunt zich helaas niet meer aanmelden. Alle beschikbare plekken zijn inmiddels gereserveerd. 

Let op!
De bijeenkomst en het programma zijn onder voorbehoud van de ontwikkelingen rondom Corona. We volgen deze ontwikkelingen nauwlettend en volgen de adviezen vanuit de RIVM. Houdt u deze website daarom goed in de gaten!

 
  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Hoe bereik je Herinneringscentrum Kamp Westerbork? Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.

Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork