• Museum
Een Stukje Blauw in de Lucht

2 augustus is het Roma Holocaust Memorial Day. Op deze dag in 1944 werd in Auschwitz-Birkenau het zogeheten Zigeunerlager 'geliquideerd'. Duizenden Sinti en Roma werden die dag in de gaskamers van het vernietigingskamp vermoord.

Op vrijdag 2 augustus wordt in Herinneringscentrum Kamp Westerbork de film Een Stukje Blauw in de Lucht (2007) van cineast Bob Entrop getoond. Deze indringende film vertelt het aangrijpende relaas van twaalf Sinti en Roma die de Tweede Wereldoorlog overleefden en daar voor het eerst over spreken. Daarmee doorbreken zij een taboe. In de soms heftige en ook mooie beelden en verhalen, wordt de toeschouwer meegenomen in een stuk geschiedenis dat tot nu toe altijd verzwegen was.

De film is een reis in de tijd: drie mensen reizen in het heden naar Auschwitz terwijl tegelijkertijd de anderen in hun herinnering terugreizen naar het verleden, naar de tijd waarin meer dan 500.000 Sinti en Roma werden vermoord.

De film duurt ongeveer 1 uur en 40 minuten en zal worden ingeleid door Bob Entrop en Lalla Weiss. Zij had die als vertegenwoordiger namens de gemeenschap een coördinerende rol bij het maken van de film. De documentaire heeft een Erasmus Euromedia Award en Grand Prix Golden Wheel Filmfestival Skopje gewonnen.

De inleiding begint om 14.00 uur en om 14.20 uur begint de film. Vanaf 16.00 uur is er ruimte voor vragen.

De toegang voor deze activiteit is bij het museum inbegrepen.

 

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Hoe bereik je Herinneringscentrum Kamp Westerbork? Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.

Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork