Drentse Regenboogweek
Tijdens de Drentse Regenboogweek, van 7 tot 14 oktober, is in Herinneringscentrum Kamp Westerbork een expositie te zien met aandacht voor de homovervolging in nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog.
In de oorlog verscherpte het naziregime in Nederland bestaande wetgeving. Net als in Duitsland wilde de bezetter homoseksualiteit in Nederland bestraffen. Vervolging zoals in Duitsland vond in Nederland niet plaats, wel was je als homo extra verdacht.
Doodstraf
In Duitsland werden vanaf 1934 steeds meer mannen opgepakt op verdenking van homoseksualiteit. De gearresteerden werden opgesloten in gevangenissen, tuchthuizen en steeds vaker concentratiekampen. Straffen liepen op van gedwongen castratie tot de doodstraf. Vanaf 1940 werden alle Duitse mannen die meer dan één keer wegens homoseksualiteit waren veroordeeld, na afloop van hun tuchthuisstraf naar een concentratiekamp gestuurd. Er zijn waarschijnlijk 50.000 tot 60.000 homoseksuele mannen gearresteerd, vooral Duitsers en Oostenrijkers.
Tiemon Hofman
In de tentoonstelling zijn foto’s te zien en persoonlijke verhalen te lezen. Zoals dat van de Groninger Tiemon Hofman. Hij werd in 1941 op 16-jarige leeftijd opgepakt vanwege zijn geaardheid. De rechter veroordeelde Tiemon op grond van verordening 81/40. Hij werd vastgezet in het Groningse huis van Bewaring en in het rijksopvoedingsgesticht De Kruisberg bij Doetinchem. Ook na de oorlog hield Tiemon Hofman een strafblad, waardoor hij nooit een gewone baan kreeg.
Drentse Regenboogweek
De gangexpositie maakt onderdeel uit van de Drentse Culturele Regenboogweek. Van 7 tot en met 14 oktober organiseren, naast Herinneringscentrum Kamp Westerbork, ook De Nieuwe Kolk in Assen, kerken en bibliotheken, verschillende activiteiten. Met filmavonden, discussies en lezingen wordt aandacht gevraagd voor de acceptatie van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT's) in Drenthe.
COC
Een van de organisaties die betrokken is bij de Culturele Regenboogweek is het COC Groningen&Drenthe. De belangenvereniging is volop actief om de positie van LHBT's in de provincies Groningen en Drenthe te verbeteren. De Regenboogweek kwam er op initiatief van de Provincie Drenthe. Sinds 2016 is Drenthe een regenboogprovincie, de eerste van Nederland.
De teksten in de expositie zijn van de site Vervolgd Verlangen op TweedeWereldoorlog.nl van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en het COC.
-
Adres en faciliteiten
Adres en routebeschrijving
Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Oosthalen 8
9414 TG Hooghalen
T 0593 - 592600
F 0593 - 592546
E info(at)kampwesterbork.nl
Hoe bereikt u Herinneringscentrum Kamp Westerbork? Klik hier voor informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.Rolstoelen
Herinneringscentrum Kamp Westerbork beschikt over rolstoelen voor gebruik in het museum.
Museumcafé
Een kopje koffie of even rustig lunchen? In het museumcafé kunt u terecht voor warme en koude dranken, gebak, broodjes en soep. Het museumcafé heeft een terras dat uitkijkt op bos en beeldentuin.
Museumwinkel
Het Herinneringscentrum beschikt over een museumwinkel met een uitgebreid assortiment boeken. Bestellingen zijn ook online via onze webshop te doen.
-
Openingstijden en entree
Openingstijden
Ma t/m vrij 10.00 - 17.00 uur
Za en zo 11.00 - 17.00 uur
4 mei 10.00 - 19.00 uurFeestdagen 11.00 - 17.00 uur
25, 31 december en 1 januari gesloten
26 december 11.00 - 17.00 uur
Entreeprijzen
Tot 8 jaar: gratis
8 tot 18 jaar en CJP: € 4,50
18 en ouder: € 9,25
Vrienden: gratis
Veteranen: gratis
Museumkaart: niet geldig
Het ticket geeft toegang tot het museum en de pendelbus naar het kampterrein.
Voor groepen (> 15 personen) gelden speciale kortingstarieven.
Honden
Aangelijnde honden zijn toegestaan. -
Actueel
Actueel
Bekijk hier onze actuele berichten.
-
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief
Bekijk hier de nieuwsbrief en meld je aan.
-
Webwinkel
Boekenwinkel
Het Herinneringscentrum beschikt over een boekenwinkel met een uitgebreid assortiment boeken. Ga naar de boekenwinkel.