Aantallen
Naar schatting hebben 25.000 Joodse Nederlanders geprobeerd aan deportatie te ontkomen door onder te duiken. De beslissing onder te duiken was alle gevallen bijzonder moeilijk. De SD en Nederlandse handlangers controleerden streng en joegen op Joden. Onderduiken betekende dat men ‘onzichtbaar’ moest worden.
Voor de onderduik was over het algemeen veel geld nodig. Er waren vrijwel geen onderduikadressen beschikbaar waar onderduikgevers in staat en bereid waren de mensen geheel te onderhouden. Het vervoer was eveneens een groot probleem: auto’s waren er nauwelijks en reizen met het openbaar vervoer was door intensieve controles vrijwel onmogelijk.
Sommige ouders gaven hun kinderen mee aan vertegenwoordigers van onderduikorganisaties, waarbij ze in een permanente staat van ongerustheid kwamen te leven. Soms haalden ze hun kinderen terug, soms stelden ze als voorwaarde dat ze hun kinderen bij deportatie wilden meenemen. Enkele ouders besloten al op voorhand van een dergelijke onderduik af te zien.
Zoals de ouders van Jenny Herztberger-Gold (1926), toen woonachtig in Limburg:
‘In die tijd is Louis Tas bij mijn moeder gekomen omdat hij voor mij een onderduikadres in Amsterdam zou kunnen krijgen. De ouders van een vriend, Frits Dekking, konden dat regelen. Maar mijn moeder wilde niet. Ze vond het te ongewis, een meisje alleen, boven de grote rivieren en nog wel in Amsterdam! Ik ben dus niet ondergedoken. Eigenlijk was ik blij dat mijn moeder het niet goed vond. Ik vond het idee om alleen onder te duiken zelf ook eng.’
Van de Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog in ons land onderdoken heeft mogelijk tweederde de oorlog overleefd. Door het verborgen karakter van de onderduik is geen exact getal bekend.
-
Adres en faciliteiten
Adres en routebeschrijving
Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Oosthalen 8
9414 TG Hooghalen
T 0593 - 592600
F 0593 - 592546
E info(at)kampwesterbork.nl
Hoe bereikt u Herinneringscentrum Kamp Westerbork? Klik hier voor informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.Rolstoelen
Herinneringscentrum Kamp Westerbork beschikt over rolstoelen voor gebruik in het museum.
Museumcafé
Een kopje koffie of even rustig lunchen? In het museumcafé kunt u terecht voor warme en koude dranken, gebak, broodjes en soep. Het museumcafé heeft een terras dat uitkijkt op bos en beeldentuin.
Museumwinkel
Het Herinneringscentrum beschikt over een museumwinkel met een uitgebreid assortiment boeken. Bestellingen zijn ook online via onze webshop te doen.
-
Openingstijden en entree
Openingstijden
Ma t/m vrij 10.00 - 17.00 uur
Za en zo 11.00 - 17.00 uur
4 mei 10.00 - 19.00 uurFeestdagen 11.00 - 17.00 uur
25, 31 december en 1 januari gesloten
26 december 11.00 - 17.00 uur
Entreeprijzen
Tot 8 jaar: gratis
8 tot 18 jaar en CJP: € 4,50
18 en ouder: € 9,25
Vrienden: gratis
Veteranen: gratis
Museumkaart: niet geldig
Het ticket geeft toegang tot het museum en de pendelbus naar het kampterrein.
Voor groepen (> 15 personen) gelden speciale kortingstarieven.
Honden
Aangelijnde honden zijn toegestaan. -
Actueel
Actueel
Bekijk hier onze actuele berichten.
-
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief
Bekijk hier de nieuwsbrief en meld je aan.
-
Webwinkel
Boekenwinkel
Het Herinneringscentrum beschikt over een boekenwinkel met een uitgebreid assortiment boeken. Ga naar de boekenwinkel.