In verband met de drukte raden we aan om een ticket te reserveren
Tickets reserveren | Corona maatregelen

Militair kamp

Van maart 1949 tot september 1949 was kamp Westerbork een militair kamp. De politionele acties in het voormalige Nederlands-Indië waren begonnen, met als gevolg een groot gebrek aan militaire kampementen in Nederland. Westerbork werd een opvangplek voor militairen, die uit Nederlands-Indië afkomstig waren of ernaar vertrokken.

De vertrekkende militairen kregen hier een spoedopleiding. In zes weken werden ze voorbereid op oorlogsvoering in de tropen. Naast het kijken van instructiefilms, bestond de opleiding uit exerceren en andere militaire oefeningen.

Jan Giesekam, soldaat van Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene, was in die dagen in kamp Westerbork gelegerd: 'In een verduisterde barak werd ons uitgelegd hoe je een bajonetaanval moest plaatsen en hoe je deze kon opvangen. Vervolgens deden we daar dan oefeningen mee op de heide. Tijgersluipgang en verschillende soorten omsingelingen bijvoorbeeld.’

Leven in barakken
De militairen werden in kamp Westerbork ondergebracht in de voormalige woonbarakken. Elk peloton van dertig soldaten kreeg één barak tot zijn beschikking. Hier moesten ze eten, wonen en slapen – op blauw-wit geruite zakken gevuld met stro en onder een paardendeken.

In september 1949 werd het militaire kamp Westerbork opgeheven.

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Hoe bereik je Herinneringscentrum Kamp Westerbork? Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.

Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork