In verband met de drukte raden we aan om een ticket te reserveren
Tickets reserveren | Corona maatregelen

Interneringskamp

Tussen 24 april 1945 en 1 december 1948 werd kamp Westerbork gebruikt als een interneringskamp voor NSB’ers, SS’ers en andere personen, die van collaboratie met de nazi’s werden verdacht. 

Het Interneringskamp Westerbork was een van de meest bijzondere kampen. Op het moment dat de eerste ‘foute’ personen het kamp in kwamen, ‘woonden’ er nog 850 Joden in het kamp. Zij werden ingezet als bewakers van de geïnterneerden.

Ook de toen tienjarige Ed van Thijn. ‘Ik moest met de NSB’ers het bos in, houtsprokkelen. Deze mensen bewogen zich voort als schimmen, in ieder geval in mijn herinnering, en smeekten me om eten. Daar ging ik niet op in. Ik had dan wel een stok, maar ze hadden me makkelijk kunnen overmeesteren. Ze hebben het niet gedaan. Ik denk dat ik ze de baas kon. Ze waren zó verzwakt. Ze hadden alleen maar primaire levensbehoeften, uitgeteerd van de honger. Het was een absurde situatie.’

Ten minste 89 geïnterneerden stierven in de eerste vier maanden in Westerbork.

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Hoe bereik je Herinneringscentrum Kamp Westerbork? Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.

Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork