De 102.000 Namen Lezen

Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat het vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Jaarlijks wordt op die dag de moord op 6 miljoen Joden internationaal herdacht. Onder hen bevonden zich 102.000 Joden uit ons land en meer dan 200 Nederlandse Sinti en Roma. Zij werden naamloos omgebracht in Sobibor, Theresienstadt, Auschwitz, Bergen Belsen en al die andere verschrikkelijke oorden. Ze kwamen uit Zutphen, Winschoten, Amsterdam, Leeuwarden, Middelburg, Eijsden, Rhenen, Almelo, Sappemeer en uit vele, vele andere steden, dorpen en gehuchten.

Het was een moord op ongekende schaal die in de herinnering niet verjaart. Een moeder, een zoon,  een oma, een oom, een nicht, een vriend - 102.000 keer een uniek mens. Die grootvader, die dochter, die vader, dat kind, het vriendje: allemaal hadden ze een naam.

Het Herinneringscentrum kamp Westerbork organiseert in het kader van deze 75-jarige herdenking opnieuw het De 102.000 Namen Lezen. Onafgebroken, dag en nacht, worden vanaf woensdagmiddag 22 januari 17.00 uur tot maandagmiddag 27 januari 2020 15.30 uur op het voormalige kampterrein publiekelijk de voornaam, familienaam en leeftijd voorgelezen van alle vermoorde Joden, Sinti en Roma die geen eigen graf hebben.

Aan het noemen van de 102.000 namen wordt door meer dan achthonderd lezers deelgenomen.

De namen worden in alfabetische volgorde genoemd. Gelezen wordt steeds de voornaam, de familienaam en de leeftijd van ieder slachtoffer. Dit op basis van gegevens van de database ‘Een Naam en Een Gezicht’.

Het lezen van de namen kunt u bijwonen op het terrein van kamp Westerbork, maar ook thuis volgen via de livestream op www.102000namenlezen.nl

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Hoe bereik je Herinneringscentrum Kamp Westerbork? Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.

Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork