De Vrijheidslezing on Tour: Eva Schloss

In samenwerking met De Balie houden we op zondag 29 oktober om 14.00 uur voor het eerst een vrijheidslezing. De gastspreker is Eva Schloss, holocaust overlevende en stiefzus van Anne Frank. Schrijfster en theatermaakster Marjolijn van Heemstra gaat na afloop van de lezing met Eva Schloss in gesprek

In 1938 vlucht het Weense gezin van Eva voor de nazi’s en komt in Amsterdam terecht. Daar ontmoet ze Anne Frank; haar overbuurmeisje. Het gezin Schloss wordt, na verraad, gedeporteerd naar Auschwitz-Birkenau. Eva en haar moeder overleven het. Eva Schloss heeft nadien veertig jaar lang niet gesproken over de verschrikkingen die ze meemaakte tijdens de oorlog.

Stiefzus van Anne Frank

Na de oorlog trouwde Eva’s moeder met Otto Frank, de vader van Anne Frank. Eva is dus haar stiefzus. Eva Schloss geeft nog dagelijks lezingen waarin ze de lessen van haar eigen geschiedenis toepast op de actualiteit en zich luid en duidelijk uitspreekt tegen racisme en de groeiende xenofobie in de Westerse wereld.

Eva's Mission

Dit programma is een samenwerking met actrice, filmmaker en gepromoveerd socioloog Martha van der Bly, die momenteel de documentaire Eva’s Mission maakt. Dit is een film over het bewogen leven van Eva Schloss. Voor meer informatie over deze film: klik hier

Onze zaal biedt ruimte aan honderd bezoekers, daarom is aanmelden noodzakelijk. Aanmelden kan via de mail. De toegang voor de lezing is niet bij de entree voor het museum inbegrepen, maar kaarten zijn los te bestellen voor € 5,00 per persoon. De lezing op zondag 29 oktober begint om 14.00 uur in het museum van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

De Vrijheidslezing is een samenwerking met De Balie, en wordt mede mogelijk gemaakt door Vfonds en Stichting Democratie & Media.

 

           

 

 

 

Terug naar overzicht